Είσοδος

Παραγωγή Υψηλών Τάσεων

Γενικά στοιχεία

 

 
Ύλη

Διατάξεις παραγωγής τάσεων και ρευμάτων δοκιμής. Μετασχηματιστές δοκιμής. Ανορθωτές. Διατάξεις παραγωγής υψηλών συνεχών και κρουστικών τάσεων, αποσβεννυμένων ταλαντώσεων και κρουστικών ρευμάτων. Κατασκευαστικά και λειτουργικά στοιχεία, ισοδύναμα κυκλώματα. Οδεύοντα κύματα. 

Εργαστήριο

Το Εργαστήριο Υψηλών Τάσεων (http://highvoltages.ece.ntua.gr) βρίσκεται στο ισόγειο του παλαιού κτίριου Ηλεκτρολόγων. Η πρόσβαση γίνετεται από την μεγάλη μπλε γκαραζόπορτα, που βρίσκεται στο πάρκινγκ με τα φωτοβολταϊκά. Στην πλευρά του κτιρίου προς τον Υμηττό.

Το εργαστήριο είναι υποχρεωτικό για το μάθημα. Απαιτούνται:

 • παρουσία των φοιτητών σε όλες τις εργαστηριακές ασκήσεις που διεξάγονται στη διάρκεια του εξαμήνου και
 • παράδοση γραπτής εργασίας. Η εργασία πρέπει να παραδοθεί την ημέρα διεξαγωγής της επόμενης εργαστηριακής άσκησης από τον καθένα φοιτητή. 

Το Εργαστήριο του μαθήματος "Παραγωγή Υψηλών Τάσεων" περιλαμβάνει τις ακόλουθες ασκήσεις:

 1. ΑΛΥΣΟΕΙΔΗΣ ΜΟΝΩΤΗΡΑΣ: Κατανομή της επιβαλλόμενης σε έναν αλυσοειδή μονωτήρα τάσης  (σελ. 316-322 βιβλίου Υψηλές Τάσεις Ι, I.A. Σταθόπουλου).
 2. ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ: Μετασχηματιστής δοκιμών 500 kV - Υπερπήδηση και διάτρηση μονωτήρων (σελ. 324- 331 βιβλίου Υψηλές Τάσεις Ι, I.A. Σταθόπουλου και σημειώσεις).
 3. ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΑΣΕΩΝ: Παραγωγή και μέτρηση τάσεων διαφόρων μορφών (σελ. 286-296 βιβλίου Υψηλές Τάσεις Ι, I.A. Σταθόπουλου).

Οι κ.κ. φοιτητές, κατά την προσέλευσή τους στο εργαστήριο για την παρακολούθηση εργαστηριακής άσκησης, πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ως προς το θεωρητικό μέρος της αντίστοιχης εργαστηριακής άσκησης. Τις εκφωνήσεις των εργαστηριακών ασκήσεων του μαθήματος "Παραγωγή Υψηλών Τάσεων" μπορείτε, εναλλακτικά, να τις βρείτε και στην ιστοσελίδα: http://highvoltages.ece.ntua.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=81&Itemid=33.


Ειδικά για την εργαστηριακή άσκηση 3: "Παραγωγή και Μέτρηση Υψηλών Τάσεων Διαφόρων Μορφών", σημειώσεις είναι διαθέσιμες στον σύνδεσμο: http://mycourses.ntua.gr/courses/ECE1178/document/2017-2018/Simeioseis_PYT_Paragogi_%26_Metrisi_Ypsilon_Taseon_v.3.pdf

 

 

 

Mέθοδοι αξιολόγησης

Η τελική βαθμολογία του μαθήματος θα διαμορφωθεί από:

 • το βαθμό της Γραπτής Εξέτασης  (βαρύτητα 85%)
 • το Βαθμό του Εργαστηρίου  (βαρύτητα 15%)
Η εξέταση του μαθήματος πραγματοποιείται με ανοικτά βιβλία και σημειώσεις.

Διδάσκοντες

Ιωάννης Αθ. Σταθόπουλος, Φραγκίσκος Β. Τοπαλής, Ιωάννης Φ. Γκόνος

Παρουσιάσεις μαθήματος

Οι παρουσιάσεις του μαθήματος "Παραγωγή Υψηλών Τάσεων" είναι συνημμένες εδώ: 1. PYT_Introduction, 2. PYT_HVAC, 3. PYT_HVDC, 4. PYT_Impulse Generators 

Εγγραφές Εργαστηρίου

Οι εργαστηριακές ασκήσεις θα διεξάγονται ημέρα Πέμπτη κατά τις εξής ώρες:

 • Τμήμα Α στις 15:00-16:30
 • Τμήμα Β στις 16:30-18:00
 • Τμήμα Γ στις 18:00-19:30

Για την εγγραφή σας σε ομάδα απαιτείται:

 • να έχετε πρώτα εγγραφεί ως χρήστης του μαθήματος και
 • μετά να εγγραφείτε σε βάρδια στην ενότητα Εργαλεία-Ομάδες.

Οι κ.κ. φοιτητές μπορούν να επιλέξουν, εφ’ όσον αυτό καθίσταται δυνατόν, την ώρα που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις εργαστηριακές ασκήσεις. Είναι αυτονόητο ότι, όσο πιο γρήγορα κάνετε την εγγραφή σας, τόσο πιο εύκολο θα είναι να επιλέξετε ωράριο της αρεσκείας σας. Παρακαλούνται οι κ.κ. φοιτητές να συμπληρώνουν το όνομά τους στην πρώτη κενή ομάδα που υπάρχει διαθέσιμη στην ώρα που τους ενδιαφέρει.

 

 


 
Συγχρηματοδότηση
από την Ε.Ε.