mycourses .ntua.gr
Στοιχεία Δικαίου και Τεχνικής Νομοθεσίας

Γενικά στοιχεία

 

Περιγραφή

Γνωστική περιοχή του «Δικαίου και της Τεχνικής Νομοθεσίας»

  

Τα μαθήματα του Δικαίου στο ΕΜΠ έχουν διττό προορισμό:

·        Πρώτον, επιδιώκουν να δώσουν στους φοιτητές στοιχειώδεις γενικές γνώσεις σχετικές με την έννοια του δικαίου και των κανόνων του, τις βασικές νομικές έννοιες και την ερμηνεία τους, τον τρόπο λειτουργίας και απονομής της δικαιοσύνης και την έννοια του δικανικού συλλογισμού.

·        Δεύτερον, βοηθούν τους αποφοίτους του ΕΜΠ στην παρακολούθηση Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών στους τομείς της Διοίκησης των Επιχειρήσεων, στην εξάσκηση του επαγγέλματός τους και στην επικοινωνία τους με τους θεράποντες της Θέμιδας.  
Ύλη
Μαθήματα Σήμερα στο ΕΜΠ στην περιοχή του Δικαίου διδάσκονται Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά μαθήματα.  Προπτυχιακά Μαθήματα 

Βασικό Προπτυχιακό μάθημα είναι το: «Στοιχεία Δικαίου και Τεχνική Νομοθεσία».

Το μάθημα «Στοιχεία Δικαίου και Τεχνική Νομοθεσία» αποτελείται από δύο μεγάλες ενότητες: τα «Στοιχεία Δικαίου» και την «Τεχνική Νομοθεσία».

 

Στην ενότητα «Στοιχεία Δικαίου» επιχειρείται μία γενική θεώρηση του δικαίου. Εξηγούνται οι βασικές νομικές έννοιες και οι κυριότερες έννομες σχέσεις που δημιουργούνται και περιλαμβάνονται στους ακόλουθους κλάδους του Δικαίου:

1.   Δημόσιο Δίκαιο (Συνταγματικό Δίκαιο, Διοικητικό Δίκαιο)

2.   Δίκαιο της ΕΕ (Πυλώνες της ΕΕ, Φύση των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, Όργανα, Πράξεις, Κοινοτικές ελευθερίες)

3.   Ιδιωτικό Δίκαιο

3.1 Αστικό Δίκαιο (Γενικές Αρχές, Ενοχικό Δίκαιο, Εμπράγματο Δίκαιο)

3.2 Εμπορικό Δίκαιο (Δίκαιο των Εμπορικών Πράξεων, Δίκαιο των Εταιριών, Δίκαιο των Αξιόγραφων και  Δίκαιο της βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας)

3.3 Εργατικό Δίκαιο (Εργατικά Ατυχήματα, Ευθύνη του μηχανικού).

Περιλαμβάνονται, επίσης, τα εξής Ειδικά Θέματα :

1. Περιβαλλοντική Πολιτική και Νομοθεσία (Εθνική και κοινοτική)

2. Περιβάλλον και ανάπτυξη- Διατμηματικό μάθημα.

 Η ενότητα «Τεχνική Νομοθεσία» περιλαμβάνει τα ακόλουθα γνωστικά αντικείμενα: «Δημόσια Έργα» και «Πολεοδομικό Δίκαιο» και ειδικά για τη Σχολή Ναυπηγών-Μηχανολόγων Μηχανικών  «Στοιχεία Ναυτικού Δικαίου».

1. Στο «Πολεοδομικό Δίκαιο», αρχικά παρουσιάζεται το αντικείμενο και ο σκοπός του Χωροταξικού και Πολεοδομικού Δικαίου και στη συνέχεια αναλύονται οι σχέσεις χωροταξίας, πολεοδομίας, προστασίας του περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης, οι κανόνες του Πολεοδομικού Δικαίου, η προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός (ΓΟΚ).

2 . Στα «Δημόσια Έργα» αναλύεται η  εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία για τη Μελέτη και Κατασκευή των Δημοσίων Έργων (είδη διαγωνισμών, σύναψη συμβάσεων, ανώμαλη εξέλιξη της συμβάσεως, εργοληπτικές εταιρίες, Κοινοτικές οδηγίες, διατάγματα προσαρμογής κλπ). Προγραμματίζεται η ενότητα αυτή να διδαχθεί στα τελευταία τρία τρίωρα.

 

Τις παραδόσεις του μαθήματος ακολουθούν πρακτικές ασκήσεις, δηλαδή λύσεις νομικών ζητημάτων, αποφάσεις δικαστηρίων, οι δε εξετάσεις διεξάγονται με το σύστημα Multiple choice

 
Βιβλιογραφία

Για την υποστήριξη του μαθήματος διανέμονται τα ακόλουθα βιβλία:

Χατζοπούλου Α., «Στοιχεία Δικαίου. Εθνικό και Ευρωπαϊκό Δίκαιο», εκδ. ΕΜΠ, Αθήνα 2004.

Χατζοπούλου Α., «Πολεοδομικό Δίκαιο» εκδ. ΕΜΠ, Αθήνα 2000.

Χατζοπούλου Α., «Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός», εκδ. ΕΜΠ, Αθήνα 2002.

Χατζοπούλου Α., « Δημόσια Έργα», εκδ. Παπασωτηρίου, Αθήνα 2006.

Διδάσκοντες
Διδάσκοντες Τα μαθήματα του Δικαίου διδάσκονται από την Ομ. Καθηγήτρια Αλίκη Τζίκα – Χατζοπούλου (άμισθος 407) και από τον Λέκτορα 407 Στέφανο Γερασίμου. Στη διεξαγωγή του μαθήματος συμβάλλουν επίσης οι διδάκτορες Αντώνιος Μαραγκάκης, Σοφία Χαϊκάλη και η υποψήφια διδάκτωρ Εύα Ντούγια.