mycourses .ntua.gr
Διαχείριση Επικίνδυνων Αποβλήτων

Γενικά στοιχεία

 

Περιγραφή

Γενική εισαγωγή με αναφορά σε ιστορικές εξελίξεις, ορισμούς και νομοθετικά καθεστώτα διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων. Βασικές αρχές χημείας και επεξεργασίας αποβλήτων. Φυσικοχημική συμπεριφορά και μεταφορά ρύπων. Βασικές αρχές τοξικολογίας. Σύγχρονοι τρόποι διαχείρισης, πρόληψη της ρύπανσης. Εγκαταστάσεις διαχείρισης, αξιοποίησης-ανακύκλωσης, επεξεργασίας και τελικής διάθεσης, χωροθέτηση εγκαταστάσεων διαχείρισης. Μέθοδοι επεξεργασίας: Φυσικοχημικές, Βιολογικές, Σταθεροποίηση και Στερεοποίηση, Αποτέφρωση κλπ. Εδαφική διάθεση, χώροι υγειονομικής ταφής. Χαρακτηρισμός πεδίου και υπεδάφους. Aπομόνωση τοξικών αποβλήτων (συγκράτηση/αναχαίτιση/ανάσχεση/ εγκλωβισμός), Eκτίμηση κινδύνων και Aνάλυση εναλλακτικών μεθόδων αποκατάστασης.


Ύλη

 

 

Γενική Εισαγωγή; Νομοθεσία. Βασικές Αρχές Χημείας – Κατηγοριοποίηση. Συμπεριφορά και Μεταφορά Ρύπων στο Περιβάλλον. Τοξικολογία. Μέθοδοι Διαχείρισης- Αρχές Πρόληψης και Ελαχιστοποίησης- Ανάλυση Κύκλου Ζωής. Μεταφορά και Αποθήκευση. Επεξεργασία- Φυσικοχημικές και Βιολογικές Διεργασίες. Επεξεργασία- Σταθεροποίηση/Στερεοποίηση. Επεξεργασία- Θερμικές Διεργασίες . Εδαφική Διάθεση. Έρευνα Πεδίου-Μετρήσεις Ρύπων. Ποσοτική Εκτίμηση Κινδύνου - Περιορισμός Ρύπανσης και Αποκατάσταση

 

Βιβλιογραφία

LaGrega et al., "Hazardous Waste Management", McGraw Hill 1994

Διδάσκοντες

Αναπ. Καθηγητής Δημήτρης Δερματάς

Γραφείο: 2ος όροφος, Νο. 202, Κτήριο Υδραυλικής

Τηλ: (210)-772-2835

E-mail: dermatas@gmail.com

Τρίτη. 14:30-16:30 & Tετάρτη.14:30-15:30, η με ραντεβού

Δρ. Ηρακλής Παναγιωτάκης, panagiotakis@enydron.com 

Mαθησιακοί Στόχοι

1.     Πλήρης εξοικίωση με τις ιστορικές εξελίξεις που οδήγησαν στην δημιουργία του επιστημονικού αντικειμένου της Διαχείρισης ΕΑ.

2.     Γνώση του ορισμού, της προέλευσης η/και διαδικασίας παραγωγής, της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που προκαλούν, των βασικών αρχών και επιλογών διαχείρισης, της ιεραραρχίας διαχείρισης, της κατηγοριοποίησης καθώς και του βασικού θεσμικού εθνικού και διεθνούς πλαισίου των ΕΑ και των ρύπων που εκπέμπουν.

3.     Γνώση της υφιστάμενης κατάστασης (μέγεθος συνολικού προβλήματος, κόστος διαχείρισης, μέγεθος αγοράς διαχείρισης, επιλογές διαχείρισης, προβλήματα και ευκαιρίες) σε σχέση με την διαχείριση ΕΑ σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

4.     Κατανόηση των βασικών αρχών σχεδιασμού και λειτουργίας χώρων επεξεργασίας και διάθεσης ΕΑ με χρήση συγκεκριμένων παραδειγμάτων.

5.     Γνώση των βασικών αρχών διασυνοριακής μεταφοράς ΕΑ.

6.     Κατανόηση του γενικού πλαισίου και των βασικών επιλογών διαχείρισης εδαφών και υδάτων ρυπασμένων από ΕΑ.

7.     Γνώση των βασικών αρχών χημείας, των διαφορετικών κατηγοριών και των βασικών φυσικοχημικών και βιολογικών ιδιοτήτων των ΕΑ.

8.     Κατανόηση των βασικών αρχών μεταφοράς και συμπεριφοράς ρύπων στο ατμοσφαιρικό, υδάτινο και εδαφικό περιβάλλον

9.   Κατάταξη των πηγών ρύπανσης εδαφών και υπόγειων νερών από ΕΑ σε σχέση με τις κατηγορίες ενώσεων και τις τυπικές τοποθεσίες ύπαρξης τους, την κινητικότητα και τις επιδράσεις τους.

10. Γνώση των βασικών αρχών, κατηγοριών και τεχνολογικών επιλογών απορρύπανσης.

11.  Εξοικείωση με διεθνή αλλά και εθνικά παραδείγματα γεωπεριβαλλοντικής ρύπανσης και τεχνολογιών αποκατάστασης τους

12. Γνώση των βασικών αρχών τοξικολογίας κυρίως σε σχέση με τις επιδράσεις και την προστασία της δημόσιας υγείας από την έκθεση σε ΕΑ.

13. Γνώση του καθεστώτος περιβαλλοντικού ελέγχου συμμόρφωσης, διαχείρισης, ορισμού ευθύνης, ορισμού κινδύνου, ελαχιστοποίησης αποβλήτων και εταιριών διαχείρισης ΕΑ .

14. Εξοικείωση με τις διαφορετικές μεθόδους ελέγχου.

15. Γνώση του πλαισίου Ανάλυσης Κύκλου Ζωής.

16. Εξοικείωση με την σήμανση, μεταφορά και αποθήκευση ΕΑ.

17. Γνώση των βασικών αρχών επεξεργασίας ΕΑ και εδαφών  ρυπασμένων από ΕΑ μέσω σταθεροποίησης/ στερεοποίησης (σ/σ)

18. Γνώση των μηχανισμών και διαφορετικών τεχνολογιών σ/σ, των βοηθητικών/προσθετικών υλικών, των μεθόδων αξιολόγησης τους και τον σχεδιασμό εφαρμογής σ/σ στο πεδίο.