mycourses .ntua.gr
Στρατηγική και Διοίκηση Πληροφοριακών Συστημάτων

Γενικά στοιχεία

 

Περιγραφή

O σκοπός του μαθήματος είναι να παρέχει στους μεταπτυχιακούς σπουδαστές της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών τις διοικητικές και οργανωτικές γνώσεις που απαιτούνται για την αποτελεσματική διαμόρφωση στρατηγικής (strategy formulation) και τη διοίκηση (management) πληροφοριακών συστημάτων (ΠΣ) σε σύγχρονες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Το μάθημα έχει στόχο να καλύψει:

· την ανάγκη διαμόρφωσης στρατηγικής ΠΣ σε εναρμόνιση με την επιχειρηματική στρατηγική,

· την ανάγκη διοίκησης με ολοκληρωμένο τρόπο του συνόλου των συστατικών των ΠΣ

· την ανάγκη ευθυγράμμισης των επιχειρηματικών διαδικασιών (business processes) με τα χρησιμοποιούμενα ΠΣ

· την ανάγκη χρήσης των τεχνολογιών διαχείρισης ροής εργασιών σε επιχειρηματικές διαδικασίες (π.χ. workflow and business process management, κλπ) και

· την ανάγκη μελέτης του ρόλου της Κοινωνίας των Πληροφοριών στις επιχειρηματικές διαδικασίες (π.χ. ηλεκτρονικό εμπόριο).

Το μάθημα δεν εστιάζεται στις τεχνολογίες πληροφορικής, αλλά επικεντρώνεται στην συστηματική, μεθοδική και αποτελεσματική διοίκηση και διαχείριση των τεχνολογιών πληροφορικής στις σύγχρονες επιχειρήσεις.

 

Αναλυτική περιγραφή του μαθήματος δίνεται εδώ: http://imu.ntua.gr/static/courses/strategicISmanagement/index.html μαζί με ενδεικτικές εργασίες.

 

Ύλη

Το περιεχόμενο του μαθήματος εστιάζεται στην ευρεία περιοχή της διαχείρισης και διοίκησης των πληροφοριακών συστημάτων (information systems - IS - management). Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον προσδιορισμό και την ανάλυση των μεθόδων και τεχνικών με βάση τις οποίες οι ιδιωτικοί και δημόσιοι οργανισμοί μπορούν να σχεδιάσουν, να χρησιμοποιήσουν και να διαχειρισθούν τις Τεχνολογίες Πληροφορικής, έτσι ώστε να εκμεταλλευθούν τις τεχνολογικές δυνατότητες και ευκαιρίες και να επιτευχθούν οι στόχοι τους.

Το μάθημα είναι διεπιστημονικό, αντλώντας στοιχεία από επιστήμες όπως η διοικητική (management science), η επιχειρησιακή έρευνα (operations research), τα οικονομικά (economics) και η ανάλυση και ο σχεδιασμός των πληροφοριακών συστημάτων (information systems analysis and design).

Ερευνητικές "Οπτικές Γωνίες"

Το μάθημα προσεγγίζει τα θέματα της διαχείρισης και διοίκησης των πληροφοριακών συστημάτων (ΠΣ) με τρεις διαφορετικές οπτικές γωνίες (perspectives):

· την οπτική γωνία της στρατηγικής των πληροφοριακών συστημάτων.

· την οπτική γωνία της χρήσης πληροφοριακών συστημάτων ως εργαλείων υποστήριξης επιχειρηματικών αποφάσεων καθώς και υποστήριξης των επιχειρηματικών αλλαγών.

· την οπτική γωνία της ανάπτυξης και διαχείρισης πληροφοριακών συστημάτων.

Τα θέματα που εντάσσονται στις οπτικές αυτές γωνίες αναλύονται στη συνέχεια.

Η διαμόρφωση στρατηγικής των ΠΣ

Οι σύγχρονοι οργανισμοί πρέπει να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν πληροφοριακά συστήματα (ΠΣ) που είναι ευθυγραμμισμένα με τις γενικότερες στρατηγικές τους και ικανοποιούν τους επιχειρηματικούς στόχους. Τα βασικά θέματα του μαθήματος κάτω από αυτήν την οπτική γωνία είναι τα εξής:

· Ο Ρόλος των Πληροφοριακών Συστημάτων στις σύγχρονες επιχειρήσεις

· Μέθοδοι και Τεχνικές επιχειρηματικού στρατηγικού σχεδιασμού

· Τεχνικές στρατηγικού σχεδιασμού ΠΣ (π.χ. strategic grid, stages of growth, TACT, SISP, information intensity matrix, DAFNE, BSP, κλπ)

· Στρατηγικά θέματα που αφορούν τα ΠΣ, όπως η ποιότητα των υπηρεσιών και προϊόντων, η ολοκλήρωση των επιχειρησιακών λειτουργιών εντός της επιχείρησης και μεταξύ επιχειρήσεων (inter-enterprise integration), κλπ

Τα ΠΣ στην υποστήριξη επιχειρηματικών αποφάσεων και αλλαγών

Τα Πληροφοριακά Συστήματα (ΠΣ) μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο σαν παράγοντας αλλαγής των επιχειρήσεων και οργανισμών (organisational change agent). Τα σχετικά θέματα που καλύπτονται στο μάθημα αφορούν:

· οι σύγχρονες τάσεις για ανασχεδιασμό των επιχειρηματικών διαδικασιών (Business Process Reengineering) και ο ρόλος των πληροφοριακών συστημάτων

· ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η υλοποίηση συστημάτων υποστήριξης των αποφάσεων (Decision Support Systems), συστημάτων συντονισμού και συνεργασίας (Group Coordination and Cooperation Systems) και συστημάτων γραφείου (Office Information Systems)

· οι μέθοδοι και τεχνικές σύνδεσης των επιχειρηματικών λειτουργιών και των Πληροφοριακών Συστημάτων

· η ανάπτυξη της οργανωσιακής μνήμης (organisational memory) με χρήση ΠΣ

· η χρήση ΠΣ για ενίσχυση των δραστηριοτήτων εκπαίδευσης και κατάρτισης (computer-based learning and training)

· η χρήση νέων τεχνικών (π.χ. object-oriented analysis and design) στα επιχειρηματικά πληροφοριακά συστήματα.

· ο ρόλος των συστημάτων διαχείρισης της ροής εργασιών (π.χ. worlflow systems), κλπ

H ανάπτυξη και διαχείριση ΠΣ

Η συστηματική διοίκηση των πληροφοριακών συστημάτων σε έναν οργανισμό απαιτεί την γνώση μιάς σειράς από βασικές τεχνικές και μεθόδους. Τα βασικά θέματα του μαθήματος κάτω από αυτήν την οπτική γωνία είναι τα εξής:

· Ο υβριδικός ρόλος του manager πληροφορικής

· Τεχνικές διοίκησης πληροφοριακών συστημάτων (IT project management, μέθοδος PRINCE, οργάνωση κέντρου πληροφορικής)

· Μέθοδοι αξιολόγησης επενδύσεων πληροφορικής (Information Economics, application portfolio, κλπ) και ανάλυση του κόστους και του οφέλους των Πληροφοριακών Συστημάτων

· Tεχνικές μέτρησης λογισμικού (π.χ. function point analysis)

 

Mέθοδοι αξιολόγησης

Στο μάθημα δεν θα δοθούν τελικές εξετάσεις. Η αξιολόγηση της απόδοσης στο μάθημα θα γίνει με βάση τη συγγραφή μιας εργασίας.

Το θέμα της τελικής εργασίας θα ανατεθεί (είτε προσωπικά είτε σε μικρή ομάδα σπουδαστών) κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Στα πλαίσια της εργασίας θα ζητηθεί η προετοιμασία ενός κειμένου (μεγέθους 6.500-10.000 λέξεων) και μία παρουσίαση (15 λεπτών) στην τάξη. Οι παρουσιάσεις των εργασιών θα γίνουν στο τέλος του μαθήματος σε προκαθορισμένη ημερομηνία. Η ενότητα Εργασίες αναφέρει (ενδεικτικά) ορισμένα θέματα που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο μιάς εργασίας. Είναι, όμως, δυνατόν, να προταθούν επιπλέον θέματα από τους σπουδαστές (που να εμπίπτουν στη θεματολογία του μαθήματος).