mycourses .ntua.gr
Ανάλυση Κοινωνικών Δικτύων και Εφαρμογές

Γενικά στοιχεία

 

Περιγραφή

Μέχρι πρόσφατα, διαφορετικοί επιστημονικοί κλάδοι, π.χ. Βιολογία, Οικονομικά, Μαθηματικά, μελετούσαν αυτόνομα διάφορους τύπους προβλημάτων που εμφανίζονται σε διαδικτυωμένα συστήματα. Επιφανειακά, τα προβλήματα φαίνονταν ασυσχέτιστα μεταξύ τους, ειδικά σε επίπεδο εφαρμογών. Σταδιακά όμως τα τελευταία χρόνια σχηματοποιήθηκε ένας νέος επιστημονικός κλάδος, η Επιστήμη των Δικτύων, συνδυάζοντας μεθοδολογίες, στοιχεία και παραδείγματα από διαφορετικές περιοχές, όπως οι παραπάνω. Η Επιστήμη Δικτύων εξελίσσεται πλέον δυναμικά και φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη θεώρηση όλων των προβλημάτων που σχετίζονται με αλληλεπιδρούσες δικτυακές δομές, τις επιπτώσεις τους σε κοινωνικό και τεχνοοικονομικό επίπεδο, και τις εφαρμογές τους σε διαφορετικά πεδία, όπως οι Τηλεπικοινωνίες, η Οικονομία, η Κοινωνιολογία, η Βιολογία, κτλ.

Στο παρόν μάθημα η Ανάλυση Κοινωνικών Δικτύων (Social Network Analysis) θα παρουσιαστεί με κατανοητό και διεπιστημονικό τρόπο, ώστε να αποτελέσει βάση μελέτης γενικότερων προβλημάτων. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί η θεωρία και υπολογιστικά εργαλεία για την ανάλυση κοινωνικών δικτύων και δικτύων πληροφορίας τα οποία έχουν εξαπλωθεί και διαδοθεί μέσω της χρήσης του Διαδικτύου και των κινητών τερματικών συσκευών. Θα μελετηθεί η δομή και δυναμική εξέλιξη των δικτύων με βάση παραδείγματα και εφαρμογές (π.χ. recommendation systems, advertising campaigns, content delivery networks, socio-aware protocols, opinion formation, community detection, information propagation, stock-market analysis) που προέρχονται από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους, όπως οι Τηλεπικοινωνίες, οι Υπολογιστές, η Βιολογία, τα  Οικονομικά και Μαθηματικά.

Το περιεχόμενο του μαθήματος φιλοδοξεί να αποτελέσει κατάλληλη βάση για την καλύτερη λήψη αποφάσεων σε προβλήματα με διεπιστημονικό χαρακτήρα και την παρακολούθηση συμπεριφορών δυναμικών αλληλοσυνδεδεμένων συστημάτων. Το μάθημα απευθύνεται σε όλους του φοιτητές του προγράμματος και ειδικότερα αποσκοπεί να δώσει μια πιο σφαιρική κατάρτιση στην αλληλεπίδραση τεχνολογικών-κοινωνικο-οικονομικών προβλημάτων.