Γενικά στοιχεία
Υπολογισμός ηλεκτρικού πεδίου διατάξεων υψηλών τάσεων. Αλγόριθμοι προσομοίωσης ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών τάσεων με συγκεντρωμένα στοιχεία. Αναλυτικός και αριθμητικός υπολογισμός ηλεκτρικών πεδίων πρακτικής σημασίας: μετασχηματισμός συντεταγμένων, σύμμορφη απεικόνιση, μέθοδος των διαδοχικών επαναλήψεων, μέθοδος των πεπερασμένων στοιχείων, μέθοδος των ισοδυνάμων φορτίων. Τεχνικές μετρήσεως υψηλών τάσεων, ισχυρών ρευμάτων, ισχύος, ενέργειας, μερικών εκκενώσεων. Διηλεκτρικές μετρήσεις. Βελτιστοποίηση συστημάτων μετρήσεως υψηλών τάσεων. Σφάλματα κατά τη μέτρηση υψηλών τάσεων. Μερικές εκκενώσεις και διάσπαση σε αέρα, στερεά, υγρά και λοιπά αέρια μονωτικά. Εκκενώσεις σε μονωτικά, παραγωγή τάσεων και ρευμάτων δοκιμής στο Εργαστήριο.
Επιλογές Συγγραμμάτων:
- Βιβλίο [50659285]: Υψηλές τάσεις Ι, Σταθόπουλος Ι. Λεπτομέρειες
- Βιβλίο [50656002]: Υψηλές Τάσεις, 3η Έκδοση, Οικονόμου Λ., Χριστοδούλου X., Φώτης Γ. Λεπτομέρειες
- Βιβλίο [86198405]: Στοιχεία υψηλών τάσεων, Μιχαήλ Γ. Δανίκας Λεπτομέρειες
Πρόσθετο Διδακτικό Υλικό:
- Βιβλίο [73270178]: High voltage engineering [electronic resource], Kuffel, E. / Zaengl, W. S. / Kuffel, J. Λεπτομέρειες
- Βιβλίο [91680592]: High Voltage Engineering [electronic resource], Andreas Küchler Λεπτομέρειες
Το Εργαστήριο Υψηλών Τάσεων (http://highvoltages.ece.ntua.gr) βρίσκεται στο ισόγειο του παλαιού κτίριου Ηλεκτρολόγων. Η πρόσβαση γίνεται από την μεγάλη μπλε γκαραζόπορτα, που βρίσκεται στο πάρκινγκ με τα φωτοβολταϊκά. Στην πλευρά του κτιρίου προς τον Υμηττό. Σας δίνουμε τον σύνδεσμο σε google maps: https://www.google.gr/maps/place/High+Voltage+Laboratory/@37.9754056,23.7834515,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x14a197d08ae7ba03:0xf1b6ff904397e02d!8m2!3d37.9754056!4d23.7856402
Το εργαστήριο είναι υποχρεωτικό για το μάθημα. Απαιτούνται:
- παρουσία των φοιτητών σε όλες τις εργαστηριακές ασκήσεις που διεξάγονται στη διάρκεια του εξαμήνου και
- παράδοση γραπτής εργασίας. Η εργασία πρέπει να παραδοθεί την ημέρα διεξαγωγής της επόμενης εργαστηριακής άσκησης από τον καθένα φοιτητή.
Το Εργαστήριο του μαθήματος "Παραγωγή Υψηλών Τάσεων" περιλαμβάνει τις ακόλουθες ασκήσεις:
- ΚΡΟΥΣΤΙΚΗ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ: Μετρητικό σύστημα γεννήτριας υψηλών κρουστικών τάσεων.
- ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ: Έλεγχος διηλεκτρικής αντοχής μονωτικών λαδιών - Διάσπαση ατμοσφαιρικού αέρα σε ανομοιογενές πεδίο με εναλλασσόμενη τάση.
- ΑΠΩΛΕΙΕΣ CORONA: Απώλειες CORONA σε γραμμές υψηλής τάσης.
Οι κ.κ. φοιτητές, κατά την προσέλευσή τους στο εργαστήριο για την παρακολούθηση εργαστηριακής άσκησης, πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ως προς το θεωρητικό μέρος της αντίστοιχης εργαστηριακής άσκησης. Τις εκφωνήσεις των εργαστηριακών ασκήσεων του μαθήματος "Μετρήσεις και Εφαρμογές Υψηλών Τάσεων" μπορείτε να τις βρείτε εδώ: Impulse generator, Oil breakdown, Gases breakdown, Corona.
Η συμμετοχή στην εξέταση του μαθήματος προϋποθέτει προβιβάσιμο βαθμό στο εργαστήριο.
Η βαθμολογία του εργαστηρίου συμμετέχει στην τελική βαθμολογία του μαθήματος με ποσοστό 15%.
Η τελική βαθμολογία του μαθήματος θα διαμορφωθεί από:
- το βαθμό της Γραπτής Εξέτασης (βαρύτητα 70%)
- το Βαθμό του Εργαστηρίου (βαρύτητα 15%)
- το βαθμό σε σειρές ασκήσεων (βαρύτητα 15%).
Προϋπόθεση: Ο τελικός βαθμός μπορεί να είναι προβιβάσιμος, μόνο αν ο βαθμός της Γραπτής Εξέτασης είναι μεγαλύτερος από 3 στα 7.
Η εξέταση του μαθήματος πραγματοποιείται με ανοικτά βιβλία και σημειώσεις.
Για τον Ιούνιο του 2020, θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονική εξέταση, εξ αποστάσεως, μέσω της πλατφόρμας MS Teams (η ίδια με την οποία έγιναν και οι παραδόσεις των μαθημάτων). Η διάρκεια της εξέτασης θα είναι 90 λεπτά και θα περιλαμβάνει: quiz (με ανοιχτές απαντήσεις, διάρκειας πέντε λεπτών) και τέσσερα θέματα (διάρκειας 10-30 λεπτών το καθένα), στα οποία θα απαιτείται γραπτή επίλυση και ανέβασμα αρχείου (φωτογραφίας ή pdf). Τα θέματα θα δίνονται διαδοχικά. Τα θέματα θα είναι παραμετροποιημένα και θα δίνονται ταυτόχρονα σε όλους του φοιτητές. Το αποτέλεσμα θα είναι Pass / Fail.
Οι εργαστηριακές ασκήσεις θα διεξάγονται ημέρα Πέμπτη κατά τις εξής ώρες:
- Τμήμα Α στις 15:00-16:30
- Τμήμα Β στις 16:30-18:00
- Τμήμα Γ στις 18:00-19:30
Για την εγγραφή σας σε ομάδα απαιτείται:
- να έχετε πρώτα εγγραφεί ως χρήστης του μαθήματος και
- μετά να εγγραφείτε σε βάρδια στην ενότητα Εργαλεία-Ομάδες.
Οι κ.κ. φοιτητές μπορούν να επιλέξουν, εφ’ όσον αυτό καθίσταται δυνατόν, την ώρα που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις εργαστηριακές ασκήσεις. Είναι αυτονόητο ότι, όσο πιο γρήγορα κάνετε την εγγραφή σας, τόσο πιο εύκολο θα είναι να επιλέξετε ωράριο της αρεσκείας σας. Παρακαλούνται οι κ.κ. φοιτητές να συμπληρώνουν το όνομά τους στην πρώτη κενή ομάδα που υπάρχει διαθέσιμη στην ώρα που τους ενδιαφέρει.