Είσοδος

Βραχομηχανική - Σήραγγες

Ανακοινώσεις

 
Ενημέρωση για την Άσκηση 12 - Δευτέρα 10/5/21
7.5.2021

Αγαπητοί φοιτητές,

Αρχικά σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και με το καλό να σας δούμε από κοντά στα έδρανα των αμφιθεάτρων.

Για την επόμενη Άσκηση της Δευτέρας 10/5/21 θα πρέπει να έχετε κατεβάσει το γεωτεχνικό λογισμικό "Unwedge" από τη σουίτα της Rocscience. Η εκφώνηση της άσκησης και το σχετικό αρχείο γεωμετρίας της σήραγγας για την ανάλυση ευστάθειας έχουν αναρτηθεί στις εργασίες στον σχετικό σύνδεσμο.

Οι Διδάσκοντες

Β. Μαρίνος, Επ. Καθηγητής

Χ. Σαρόγλου, Δρ. Ε.ΔΙ.Π

Ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο βαθμολογίας και την παράδοση των ασκήσεων
29.3.2021

Αγαπητοί φοιτητές,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τον τρόπο βαθμολογίας και την παράδοση των ασκήσεων. Κατανοώντας ότι κάποιες ασκήσεις ήταν απαιτητικές αλλά και τον χρόνο που μπορείτε να διαθέσετε για αυτές σε σχέση και με τον υπόλοιπο φόρτο που έχετε του εξαμήνου σας ανακοινώνουμε:

1. Οι παράδοση των ασκήσεων (βλέπε και τα επόμενα σημεία #2 και #3) εξασφαλίζει το 50% της τελικής βαθμολογίας. Το υπόλοιπο 50% θα βαθμονομηθεί από το τελικό διαγώνισμα.

2. Οι ασκήσεις 5, 7 και 8 αλλά και η τελευταία άσκηση των σηράγγων (άσκηση ανάλυσης σήραγγας με τη χρήση πεπερασμένων στοιχείων -λογισμικό RS2) θα ληφθούν υπόψη μόνο ενισχυτικά για το τελικό βαθμό. Οι ασκήσεις αυτές ήταν μεγάλες (κάποιες σαν μικρές εργασίες) και απαιτητικές και αρκετοί από εσάς αφιερώσατε πολύ χρόνο. Αυτός ο χρόνος και η προσπάθειά σας θα λήφθεί πολύ θετικά υπόψη για τον τελικό βαθμό (>8 αν και η υπόλοιπη εικόνα από το διαγώνισμα είναι ικανή).

3. Αν κάποιοι φοιτητές δεν μπόρεσαν να αφιερώσουν τον χρόνο αυτό για τις παραπάνω ασκήσεις (5,7 και 8) λόγω του αυξημένου φόρτου, θα αξιολογηθούν για τις υπόλοιπες ασκήσεις (αρκεί να τις παραδώσουν).

4. Οι υπόλοιπες ασκήσεις θα είναι διαχειρίσιμες για τον εύλογο χρόνο που μπορείτε να διαθέσετε σε κάθε εβδομάδα και όχι όπως οι 5,7 και 8.

Ειδική σημείωση για την άσκηση 8: Η νέα προθεσμία παράδοσης της άσκησης 8 είναι το Σάββατο 3 Απριλίου (μεσάνυχτα).

Οι Διδάσκοντες

Β. Μαρίνος, Επ. Καθηγητής ΕΜΠ

Χ. Σαρόγλου, Δρ. Ε.ΔΙ.Π

Συνάντηση επίλυσης αποριών- Φροντιστήριο για την άσκηση 8 και το λογισμικό Slide
24.3.2021

Αγαπητοί φοιτητές, φοιτήτριες,

όσοι ή όσες επιθυμούν μπορούν να συνδεθούν το Σάββατο στις 18:30 για την επίλυση αποριών της άσκησης 8 αλλά και την καλύτερη εκμάθηση του γεωτεχνικού λογισμικού Slide (θα γίνει πάλι, όπως και στο μάθημα, μία εφαρμογή ανάλυσης ευστάθειας στο λογισμικό όπου θα σας παρουσιάσουμε, σε βήματα, τι πρέπει να κάνετε).

Ο σύνδεσμος: https://centralntua.webex.com/meet/vmarinos

Οι Διδάσκοντες

Βασίλης Μαρίνος, Επ. Καθηγητής

Χαράλαμπος Σαρόγλου, Δρ. Ε.ΔΙ.Π

Σελίδα Facebook "Τομέας Γεωτεχνικής - Σχολή Πολιτικών Μηχανικών"
9.3.2021

Αγαπητοί φοιτητές,

Ο Τομέας Γεωτεχνικής δημιούργησε μια σελίδα στο Facebook, για να ενημερώνεστε και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του Τομέα αλλά και για άλλα θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος.
Στην σελίδα αυτή μπορεί να ανεβαίνουν ανακοινώσεις ενός συγκεκριμένου μαθήματος, διπλωματικών εργασιών, εκπαιδευτικών εκδρομών, ενδιαφέροντες σύνδεσμοι, ανακοινώσεις για συνέδρια, σεμινάρια, webinars, υποτροφίες κ.α. Βέβαια αυτή η σελίδα δεν αντικαθιστά το mycourses για τα μαθήματα όσν αφορά τις ανακοινώσεις, απλώς σε κάποια μαθήματα μπορεί να ανεβάζουμε και εδώ ανακοινώσεις για την καλύτερη ενημέρωσή σας αλλά και επικοινωνία μαζί σας.
 
Μπορείτε να βρείτε τη σελίδα εδώ:

https://www.facebook.com/Τομέας-Γεωτεχνικής-Σχολή-Πολιτικών-Μηχανικών-ΕΜΠ-100261155457289/

Ελπίζουμε η σελίδα να σας φανεί χρήσιμη για τις σπουδές σας αλλά και για τη συνέχεια ως επαγγελματίες και απόφοιτοι της σχολής.

Βασίλης Μαρίνος

Επ. Καθηγητής

Νέα προθεσμία Ασκήσεων
8.3.2021

Αγαπητοί φοιτητές,

Κατανοώντας τις απαιτήσεις της άσκησης 5, δίνεται παράταση στην υποβολή της. Η νέα προθεσμία για την υποβολή της άσκησης είναι το Σάββατο. Την άσκηση 6 που είναι πιο απλή μπορείτε να την υποβάλλετε αύριο το βράδυ.

Οι Διδάσκοντες

Βασίλης Μαρίνος, Επ. Καθηγητής

Χαράλαμπος Σαρόγλου, Δρ. Ε.ΔΙ.Π.

Προετοιμασία για την αυριανή άσκηση (8/3/2021)
7.3.2021

Αγαπητοί φοιτητές,

για την αυριανή άσκηση φροντίστε να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας τα ακόλουθα λογισμικά από την σουίτα της Rocscience: Dips, RocPlane, Swedge. θα τα δουλέψουμε κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.

Εντωμεταξύ μπορείτε να διαβάσετε "διαγώνια" την εκφώνηση της αυριανής άσκησης (άσκηση 7) για την καλύτερη προετοιμασία σας.

Οι Διδάσκοντες

Β.Μαρίνος, Επ. Καθηγητής

Χ. Σαρόγλου, Δρ. Ε.ΔΙ.Π.

Οδηγίες εγκατάστασης λογισμικού Rocscience
22.2.2021

Αγαπητοί φοιτητές,

Στα έγγραφα έχουν αναρτηθεί οδηγίες για την εγκατάσταση του λογισμικού της εταιρείας Rocscience,  για την επίλυση των σχετικών ασκήσεων του μαθήματος με χρήση του λογισμικού.

Η ακαδημαϊκή άδεια του Τομέα Γεωτεχνικής περιλαμβάνει την ελεύθερη χρήση όλων των προγραμμάτων της εταιρίας από φοιτητές για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς (ακαδημαϊκή χρήση).

Οι Διδάσκοντες

Β. Μαρίνος, Επ. Καθηγητής

Χ. Σαρόγλου, Δρ. Ε.ΔΙ.Π.

Έναρξη Μαθημάτων - Χρηστικές Πληροφορίες Μαθήματος - Δομή
12.2.2021

Αγαπητοί φοιτητές,

Τα μαθήματα και οι ασκήσεις του μαθήματος «Βραχομηχανική - Σήραγγες» θα ξεκινήσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 και θα πραγματοποιούνται μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με το αναρτημένο πρόγραμμα διαλέξεων.

Στα έγγραφα θα βρείτε αναλυτική παρουσίαση της δομής του μαθήματος, της σειράς διαλέξεων ανά διδάσκοντα και τους σχετικούς συνδέσμους Webex.

Στα έγγραφα επίσης θα βρείτε το δενδροδιάγραμμα με το περιεχόμενο των διαλέξεων για το 2020-21.

Αρκετές ασκήσεις θα γίνουν με χρήση ειδικών γεωτεχνικών λογισμικών της εταιρείας Rocscience (#RSData, # Rocdata, # Dips, # RocPlane, # Swedge, #Slide, #Rocfall, # Unwedge, #RocSupport, #RS2). Όλα τα προγράμματα θα είναι διαθέσιμα σε όλους τους φοιτητές που θα παρακολουθούν το μάθημα. Τα προγράμματα αυτά είναι ιδιαίτερα φιλικά και χρησιμοποιούνται ευρύτατα σε τεχνικά γραφεία διεθνώς. Θα δοθούν σχετικές οδηγίες για την εγκατάσταση και χρήση των λογισμικών.

Η τελική βαθμολόγηση θα βασιστεί σε δύο επιδόσεις:

  • Παρακολούθηση και υποβολή αριθμού ασκήσεων: 40%
  • Τελική εξέταση: 60%

Οι Διδάσκοντες

Β. Μαρίνος, Επ. Καθηγητής (Συντονιστής Μαθήματος)

Χ. Σαρόγλου, Δρ. Ε.ΔΙ.Π.


 
Συγχρηματοδότηση
από την Ε.Ε.