Γενικά στοιχεία
Σκοπός του μαθήματος είναι να προσφέρει ολοκληρωμένη πληροφόρηση και γνώση στο σπουδαστή της ΣΑΤΜ, πάνω στις κύριες κατηγορίες των Φυσικών Πόρων, τις διεργασίες δημιουργίας και προέλευσής τους, την δομή τους, την χωρική και γεωγραφική κατανομή τους, τις μεθόδους ποιοτικής και ποσοτικής εκτίμησης τους, την διαχείριση και τους τρόπους παρακολούθησής τους στο πλαίσιο της Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Βασική επιδίωξη του μαθήματος είναι ο προβληματισμός στον ρόλο και την σημασία των φυσικών μεταβλητών του περιβάλλοντος τόσο σε εθνικό όσο και παγκόσμιο επίπεδο, η αναφορά στις νέες τεχνολογίες απογραφής και διαχείρισής τους ώστε να αναδειχθεί η συμβολή του σημερινού Τοπογράφου Μηχανικού στην διεπιστημονική διαδικασία παρέμβασης – σχεδιασμού του χώρου.
Το μάθημα είναι από θέση σύνθετο και αντλεί γνώσεις από διάφορες επιστήμες. Επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην ποιότητα του επιπέδου ζωής αφού ο επιστημονικός χώρος σπουδής του φυσικού περιβάλλοντος και του ανθρώπου αναφορικά με τις σχέσεις τους στο χώρο και τον χρόνο θεωρείται σήμερα η κοινή τομή όλων των διεργασιών ανάπτυξης.
1. «Οικονομικά και Πολιτικές για τη Βιώσιμη Διαχείριση του Περιβάλλοντος και των Φυσικών Πόρων», Erhun Kula και Άγγελος Πρωτόπαπας, Εκδόσεις Σάκκουλα, 2005
2. "Οικονομική του Περιβάλλοντος και των Φυσικών Πόρων" Κων/νος Μπίθας, Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος και Ανθρώπινου Δυναμικού, Παντειο Παν/μιο 2011Αθήνα
ΔΗΛΩΣΗ-ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Η δήλωση του επιλεγμένου συγγράμματος γίνεται ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα http://eudoxus.gr
Η παραλαβή γίνεται από το προτεινόμενο κατά τη δήλωση σημείο.
α) 60% Τελικό διαγώνισμα
Τα ερωτήματα της τελικής εξέτασης είναι κριτικής φύσεως, απαιτούν την συνθετική ικανότητα των φοιτητών σε εύρυτερα θέματα που αφορούν τη διαχείριση του περιβάλλοντος αλλά και την επιστήμη του μηχανικού τα οποία έχουν συζητηθεί μέσα στην αίθουσα. Επίσης, σε αρκετά περιβαλλοντικά θέματα της επικαιρότητας οι φοιτητές καλούνται να καταθέσουν τον προβληματισμό και τις απόψεις τους.
β) 25% Θέμα εξαμήνου
Το θέμα είναι ομαδικό σε θέματα διαχείρισης περιβάλλοντος απαιτεί τη συμμετοχή των φοιτητών στον προβληματισμό και στη συζήτηση που αναπτύσσεται στην αίθουσα, συμβάλλει στην εξοικείωση των φοιτητών με τη βιβλιογραφική έρευνα, την αναζήτηση στο διαδίκτυο, καθώς και με την συγγραφή ενός τεχνικού παραδοτέου.
γ) 15% Παρουσίαση - Προφορική εξέταση του θέματος
Στην ανοιχτή παρουσίαση, οι φοιτητές καλούνται να παρουσιάσουν συγκροτημένα και με σαφήνεια το πρόβλημα, τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της ανάλυσής τους καθώς επίσης και να υποστηρίξουν με τεχνικά επιχειρήματα τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν.
Ο βαθμός του θέματος (40%) θα συνυπολογίζεται στον τελικό βαθμό εφόσον ο βαθμός του γραπτού στην τελική εξέταση είναι προβιβάσιμος (δηλ. 5 τουλάχιστον)!!!!
Μαρία Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια
Δωροθέα Δημητρίου, Εργαστηριακό Διδακτικό ΠροσωπικόΔημήτρης Παπακωνσταντίνου, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό