Γενικά στοιχεία
ΣΕΠΤ. 2021: Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ "HELIOS"
Περίγραμμα μαθήματος
Η Ψηφιακή Χαρτογραφία συμπληρώνει τον κύκλο των μαθημάτων του γνωστικού χώρου της Χαρτογραφίας (Χαρτογραφία Ι [Γενική], Χαρτογραφία ΙΙ [Αναλυτική] και Θεματική Χαρτογραφία) που διδάσκονται στους φοιτητές της Σχολής ολοκληρώνοντας ένα πεδίο γνώσεων που έχει άξονα την επεξεργασία και απόδοση των στοιχείων του γεωγραφικού χώρου σε χάρτες. Από την ετυμολογία του όρου γίνεται φανερό ότι αντικείμενο/στόχος του μαθήματος είναι η δημιουργία του απαραίτητου γνωστικού υποβάθρου για την ανάλυση και παραγωγική αξιοποίηση της μεθοδολογίας συνθέσεως των χαρτών με τη χρήση της τεχνολογίας των συστημάτων υπολογιστών. Φυσικά δεν πρόκειται για αναπαραγωγή των διαδικασιών της παραδοσιακής μεθοδολογίας σε περιβάλλον συστήματος υπολογιστών και εξειδικευμένων περιφερειακών, αλλά για μια πλήρη εισαγωγή στο αντικείμενο των Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών και της εφαρμογής τους στη Χαρτογραφία. Το αντικείμενο αυτό προσδιορίζεται από ένα ολοκληρωμένο θεωρητικό υπόβαθρο, βασικά στοιχεία του οποίου θα αποτελέσουν αντικείμενο του μαθήματος. Μια πρώτη προσέγγιση του περιεχομένου του μαθήματος οδηγεί στην παρουσίαση των ενοτήτων που ακολουθούν:
- Εισαγωγή – αίτια/στροφή προς την Ψηφιακή Χαρτογραφία
- Η φύση των γεωγραφικών οντοτήτων
- Ψηφιακή περιγραφή του γεωγραφικού χώρου - μοντέλα
- Συστήματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων – χαρτογραφικές βάσεις δεδομένων
- Εισαγωγή, επεξεργασία και απόδοση χαρτογραφικών στοιχείων [μεθοδολογία, κωδικοποίηση, περιφερειακά, αρχές λειτουργίας, προδιαγραφές, γεωγραφική προσαρμογή]
- Μετασχηματισμοί δεδομένων από διανυσματική σε κανονικοποιημένη δομή και αντιστρόφως
- Χαρτογραφική γενίκευση σε ψηφιακό περιβάλλον
- Επιφανειακή μοντελοποίηση και χωρική παρεμβολή
- Ποιότητα και σφάλματα χαρτογραφικών δεδομένων
- Παραγωγή του χάρτη σε ψηφιακό περιβάλλον
- Πρότυπα μεταφοράς - ανταλλαγής χαρτογραφικών δεδομένων
- Έμπειρα συστήματα και Χαρτογραφία
Παράλληλα με το θεωρητικό μέρος του μαθήματος θα γίνεται εφαρμογή μέσω μιας σειράς ασκήσεων, που αποτελούν μέρη ενός ολοκληρωμένου θέματος που οδηγεί στη σύνθεση χάρτη με ψηφιακές μεθόδους. Είναι προφανές ότι οι ασκήσεις όπως και το θεωρητικό μέρος του μαθήματος, προϋποθέτουν βασικές γνώσεις σχετικά με τη λειτουργία και τον προγραμματισμό συστημάτων Η/Υ, όπως και διάθεση των σπουδαστών να "εκτεθούν" σε ένα νέο και ραγδαία εξελισσόμενο χώρο με αρκετές ιδιαιτερότητες.
Εστιακό σημείο του μαθήματος αποτελεί ο σχετικός ιστότοπος στον οποίο θα αναρτώνται οι παρουσιάσεις, η βιβλιογραφία, οι ασκήσεις και οι αντίστοιχες οδηγίες όπως και κάθε πληροφορία – ανακοίνωση σχετική με το μάθημα. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η εγγραφή των φοιτητών/φοιτητριών ως χρηστών.
Για την αντιμετώπιση των ασκήσεων - και σε ότι αφορά τον εξοπλισμό - θα διατεθεί ο εξοπλισμός του Κέντρου Γεωπληροφορικής της Σχολής. Σε ό,τι αφορά το λογισμικό, απαιτείται κυρίως το περιβάλλον του συστήματος ArcGIS το οποίο είναι εγκατεστημένο στο Κέντρο Γεωπληροφορικής.
Η αξιολόγηση των φοιτητών θα προκύψει από το βαθμό της γραπτής εξέτασης και των ασκήσεων. Λόγω του εργαστηριακού χαρακτήρα του μαθήματος και του γεγονότος ότι οι ασκήσεις αποτελούν μέρη ενός θέματος, είναι υποχρεωτική η εκπόνηση του συνόλου των ασκήσεων και η εμπρόθεσμη παράδοσή τους για τη συμμετοχή στις εξετάσεις.