Γενικά στοιχεία
Το μάθημα αφορά τα διάφορα ζητήματα κινδύνου που μπορεί να αντιμετωπιστούν τόσο κατά την διάρκεια κατασκευής ενός υπογείου έργου όσο και κατά τη μετέπειτα φάση της λειτουργικής του ζωής. Επομένως βασικός στόχος του είναι να οδηγήσει τους φοιτητές στην αναγνώριση, ανάλυση και αξιολόγηση των κινδύνων αλλά και των μέτρων που μπορούν να ληφθούν για να τους μειώσουν σε αποδεκτά επίπεδα. Δίνεται έτσι το συνολικό πλαίσιο διαχείρισης των κινδύνων σε μια ποσοτική βάση μέσω κατάλληλων τεχνικών και μεθοδολογιών.
Τέλος, μια ιδιαίτερη διαδικασία που αναπτύσσεται αφορά τις διαδικασίες εκκένωσης υπογείων έργων και εγκαταστάσεων με τη χρήση ειδικού λογισμικού, κάτι που επιτρέπει την αναπαράσταση συνθηκών κινδύνου και την ακριβέστερη αξιολόγηση της κίνησης εκκένωσης αλλά και των συνολικών χαρακτηριστικών που την διέπουν.
Πιο συγκεκριμένα, μέσω του μαθήματος διδάσκονται και αξιολογούνται τα κάτωθι:
- Υγιεινή και Ασφάλεια εργαζομένων.Ορισμοί κινδύνου και επικινδυνότητα
- Ατυχήματα και βασικοί κίνδυνοι κατά την κατασκευή και λειτουργία υπογείων έργων (φωτισμός, καταπτώσεις, ποιότητα ατμόσφαιρας, πυρκαγιά, κ.λ.π.).
- Σχεδιασμός βέλτιστων μέτρων αντιμετώπισης.
- Αξιολόγηση και εντοπισμός κινδύνων. Διαχείριση του Κινδύνου (Risk Management) κατά την κατασκευή υπογείων έργων.
- Αποδεκτός κίνδυνος και μεθοδολογία ALARP.
- Ποιοτικές, ημιποσοτικές και ποσοτικές εκτιμήσεις κινδύνου. Μήτρες αξιολόγησης κινδύνων. Δέντρα συμβάντων. Δέντρα σφαλμάτων. Πιθανολογική μοντελοποίηση (Monte-Carlo).
- Παραδείγματα εφαρμογής.
- Σχεδιασμός εκκένωσης υπογείων έργων. Μοντελοποίηση εκκένωσης με χρήση λογισμικού.
Δ. Καλιαμπάκος, Καθηγητής ΕΜΠ
Α. Μπενάρδος, Αν. Καθηγητής ΕΜΠ
Μ. Μενεγάκη, Αν. Καθηγήτρια ΕΜΠ
Θ. Καραχάλιου, Δρ. Μηχ. Μεταλλείων - Μεταλλουργός ΕΜΠ
Α. Καλλιανιώτης, Δρ. Μηχ. Μεταλλείων - Μεταλλουργός ΕΜΠ