Γενικά στοιχεία
ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
Παρουσιάζεται ο βασικός ρόλος και η συμβολή των οργανομετρήσεων στην κατανόηση των γεωτεχνικών προβλημάτων κατά το σχεδιασμό και την κατασκευή υπογείων έργων, αλλά και η αυξανόμενη εφαρμογή τους στον έλεγχο των σταδίων κατασκευής έργων υποδομής. Επισκοπούνται οι βασικές αρχές της Εδαφομηχανικής και Βραχομηχανικής και οι εξελίξεις στην τεχνολογία της ηλεκτρονικής, στις οποίες βασίζεται η λειτουργία των συγχρόνων οργάνων μέτρησης. Παρατίθενται αναλυτικά η εγκατάσταση και λειτουργία των οργάνων μέτρησης της πίεσης του νερού των πόρων, των τάσεων ή φορτίων και των παραμορφώσεων ή μετακινήσεων στο έδαφος και στο βράχο. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη συλλογή, αξιολόγηση, επεξεργασία και παρουσίαση των δεδομένων των οργανομετρήσεων με αναφορά σε σύγχρονα έργα όπως η κατασκευή των σηράγγων του Heathrow Express και της γραμμής Jubilee, ο σταθμός Angel του Λονδίνου, οι σήραγγες τις Εγνατίας οδού, κ.λπ.
(Μέρος των ασκήσεων του μαθήματος θα γίνει στα Εργαστήριο Εδαφομηχανικής)
Προτεινόμενα βιβλία:
ASCE (1984). Guidelines for Tunnel Lining Design. T.D. O’Rourke, Editor, Technical Committee on Tunnel Lining Design, Underground Technology Research Council, ASCE, New York.
Dunnicliff, J. (1993). “Geotechnical Instrumentation for Monitoring Field Performance”, John Wiley & Sons, Inc. U.S.A.
BRE Digest 386 (1993). Monitoring building and ground movement by precise leveling. Building Research Establishment, Watford, UK, HMSO.
US Dept. of Transportation, Federal Highway Administration (1993). Recommendations Clouterre 1991 for designing, calculating, constructing and inspecting earth support systems using soil nailing. FHWA-SA-93-026, July 1993.Γεωργιάννου Β.N. (2000), “Χρήση Γεωτεχνικών Οργάνων - Οργανομετρήσεις”, επιστημονικές εκδόσεις Μαρ. Γρ. Παρισιανού.
Ιστοσελίδa: http://geolab.civil.ntua.gr