Γενικά στοιχεία
Σκοπός του μαθήματος είναι η επιστημονική εξέταση της ποιότητας και της ρύπανσης του περιβάλλοντος καθώς και των πλανητικής έκτασης περιβαλλοντικών διαταραχών από ανθρωπογενή κυρίως αίτια, η προσέγγιση και αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων και η εξοικείωση με τις διαθέσιμες τεχνολογικές επιλογές διαχείρισης αποβλήτων/πόρων και με το νομοθετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της βέλτιστης λύσης και την προώθηση της ολοκληρωμένης ανάπτυξης.
Περιεχόμενο μαθήματος:
1. Εισαγωγή στην Επιστήμη και Τεχνολογία Περιβάλλοντος: Περιβαλλοντική Επιστήμη και Χημική Μηχανική. Στοιχεία οικολογίας, οικοσυστήματα, ροή ενέργειας και ύλης, βιογεωχημικοί κύκλοι στοιχείων στο περιβάλλον, βιοποικιλότητα.
2. Φυσικές και ανθρωπογενείς διαταραχές του περιβάλλοντος: Περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη (αειφορία). Περιβαλλοντική πολιτική και νομοθεσία: Νομοθετικό πλαίσιο και πολιτικές για την αντιμετώπιση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.
3. Ατμόσφαιρα και ατμοσφαιρική ρύπανση: Δομή και σύσταση της ατμόσφαιρας, ατμοσφαιρικοί ρύποι, πηγές και επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, είδη ατμοσφαιρικής ρύπανσης επίδραση μετεωρολογικών συνθηκών στην ατμοσφαιρική ρύπανση, διασπορά ρύπων στην ατμόσφαιρα.
4. Πλανητικής έκτασης ατμοσφαιρικές διαταραχές: Mείωση στρατοσφαιρικού όζοντος, φαινόμενο θερμοκηπίου, όξινη βροχή, κλιματικές αλλαγές.
5. Όρια ποιότητας ατμόσφαιρας, ρύπανση εσωτερικών χώρων: Δειγματοληψίες και μετρήσεις ατμοσφαιρικών ρύπων – Δίκτυο ατμοσφαιρικής ρύπανσης – Μελέτες περιπτώσεων.
6. Υδατικό περιβάλλον και ρύπανση υδάτων: Χαρακτηρισμός υδάτων, κύκλος νερού, υδατικά οικοσυστήματα, ποιότητα και χρήσεις νερού, πηγές ρύπανσης, ρύπανση επιφανειακών και υπογείων υδάτων, ρύπανση ωκεανών. Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία για την προστασία των υδάτων.
7. Δειγματοληψίες και έλεγχος ποιότητας υδάτων, ρυπαντικές παράμετροι (οργανοληπτικές, φυσικοχημικές, ανεπιθύμητες ουσίες, τοξικές, βιολογικές), ευτροφισμός.
8. Προδιαγραφές για την ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης: Γενικές αρχές επεξεργασίας πόσιμου νερού. Τεχνικές και τεχνολογικά συστήματα επεξεργασίας νερού.
9. Υγρά απόβλητα και ρύπανση περιβάλλοντος: Ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά υγρών αποβλήτων. Αστικά λύματα και υγρά βιομηχανικά απόβλητα. Δειγματοληψία και συντήρηση δειγμάτων. Μετρήσεις και αναλύσεις δειγμάτων. Όρια απόρριψης αποβλήτων σε υδατικούς αποδέκτες. Γενικές αρχές τεχνολογικών συστημάτων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.
10. Έδαφος και υποβάθμιση εδαφών: Σχηματισμός εδάφους. Σύσταση και φυσικοχημικές ιδιότητες του εδάφους. Υποβάθμιση εδαφών: Διάβρωση εδαφών, μείωση οργανικού άνθρακα, μείωση της βιοποικιλότητας, αλάτωση, πλημμύρες και ερημοποίηση. Πηγές ρύπανσης. Επιπτώσεις της ρύπανσης των εδαφών στην ανθρώπινη υγεία και οικοσυστήματα. Θεματική Στρατηγική για την Προστασία του εδάφους.
11. Στερεά απόβλητα και ρύπανση περιβάλλοντος: Κατηγορίες και πηγές προέλευσης στερεών αποβλήτων, Ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, ρυπαντικές παράμετροι και επιπτώσεις στο περιβάλλον.
12. Οικιακά απορρίμματα, βιομηχανικά και επικίνδυνα απόβλητα: Διαχείριση απορριμμάτων – στερεών αποβλήτων.
13. Τεχνικές και τεχνολογίες επεξεργασίας αποβλήτων. Περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Σημειώσεις & Συγγράμματα:
Εισαγωγή στην Περιβαλλοντική Μηχανική και Επιστήμη,Gilbert M. Masters, Wendell P. Ela, Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2018 - Παρουσιάσεις διδασκόντων
Διδασκαλία, Αξιολόγηση, Βαθμός
- Θεωρητική Διδασκαλία
- Επίλυση παραδειγμάτων εφαρμογής στον πίνακα
- Ανάθεση θεμάτων
- Ο τελικός βαθμός προκύπτει από τον βαθμό της γραπτής εξέτασης και τον βαθμό εργασίας, ο οποίος προκύπτει από την γραπτή έκθεση και προφορική παρουσίαση-εξέταση (Απαραίτητη προϋπόθεση: Βαθμός Γραπτού ³ 5)
- Τελικός βαθμός = 70% x Βαθμό Γραπτού + 30% x Βαθμό Εργασίας