Γενικά στοιχεία
Αντικείμενο του μαθήματος της Aναλυτικής Χημείας είναι η εξοικείωση των σπουδαστών σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο με τις παραδοσιακές υγροχημικές μεθόδους χημικής ανάλυσης (Κλασική Χημική Ανάλυση).
Πιο συγκεκριμένα στις θεωρητικές παραδόσεις γίνεται αναφορά στην ταξινόμηση των αναλυτικών μεθόδων, στη δειγματοληψία, στην επεξεργασία δείγματος, στις μετρήσεις και στη στατιστική επεξεργασία των μετρήσεων. Στη συνέχεια αναπτύσσεται η η χημική ισορροπία (θεωρία οξέων-βάσεων, θεωρία συμπλόκων, οξειδοαναγωγής και καταβύθισης) και ακολουθεί η ποσοτική ανάλυση με ογκομετρικούς προσδιορισμούς (οξυμετρία-αλκαλιμετρία, συμπλοκομετρία, ογκομετρήσεις οξειδοαναγωγής, ογκομετρήσεις καταβύθισης), η σταθμική ανάλυση και τέλος η ποιοτική ανάλυση.
Σκοπός του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση των σπουδαστών με τις τεχνικές της κλασικής χημικής ανάλυσης αλλά και σε απλές τεχνικές επεξεργασίας δείγματος, όπως η εκχύλιση και η χρωματογραφία χάρτου. Συνοπτικά επιδιώκεται:
· Η άμεση σύνδεση της θεωρητικής γνώσης με την πρακτική εφαρμογή.
· Η εκμάθηση της σωστής προετοιμασίας του δείγματος πριν την ανάλυσή του.
· Η κατανόηση των βασικών λειτουργικών παραμέτρων από τις οποίες εξαρτάται η κάθε χημική μέθοδος ανάλυσης.
· Η εκμάθηση της σωστής διαδικασίας μέτρησης, παραλαβής, επεξεργασίας των δεδομένων και εκτίμησης του τελικού αποτελέσματος.
Ταυτόχρονα, οι σπουδαστές εκπαιδεύονται στην συγγραφή τεχνικών αναφορών. Στο εργαστήριο μεταξύ άλλων βαθμολογούνται η απόδοση, η εργαστηριακή συνέπεια, η ικανότητα επίλυσης πειραματικών προβλημάτων, η ικανότητα παρατήρησης και εξαγωγής συμπερασμάτων και η ικανότητα αφομοίωσης εργαστηριακών γνώσεων και τεχνικών.