Γενικά στοιχεία
Σκοπός του μαθήματος είναι να εισάγει τον σπουδαστή /-στρια στις μεθόδους, μετρήσεις και υπολογισμούς που χρησιμοποιεί η Γεωδαισία για να προσδιορίσει τις θέσεις σημείων πάνω στη φυσική γήϊνη επιφάνεια (φ.γ.ε), η οποία είναι ο χώρος και το αντικείμενο μέτρησης, αποτύπωσης και μελέτης της Γεωδαισίας.
Τα επί μέρους θέματα τα οποία θα αναπτυχθούν είναι:
· Εισαγωγή - Ιστορικά - η Γη
· Σχήμα και μέγεθος της γης - Επιφάνειες αναφοράς (Γεωειδές, Ελλειψοειδές Αναφοράς, Σφαίρα, Οριζόντιο Επίπεδο) - Συστήματα Αναφοράς και Συντεταγμένων.
· Βασικοί ορισμοί - Μονάδες μέτρησης - Γεωδαιτικές μετρήσεις, όργανα και μέθοδοι αποτύπωσης.
· Αβεβαιότητα των μετρήσεων - Εκτίμηση της καλύτερης τιμής και της ακρίβειας της.
· Προσδιορισμός θέσης σημείου στο επίπεδο - Θεμελιώδη Γεωδαιτικά Προβλήματα - Αλλαγή συστημάτων συντεταγμένων - Βασικοί υπολογισμοί στις δύο διαστάσεις.
· Προσδιορισμός σημείου και υπολογισμοί στην επιφάνεια της σφαίρας.
· Συστήματα Αναφοράς που χρησιμοποιεί η Γεωδαισία - Προσδιορισμός θέσης στο χώρο - Γεωδαιτικές συντεταγμένες - Επίπεδες ορθογώνιες συντεταγμένες - Τα Συστήματα Αναφοράς που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα.
Το μάθημα είναι υποχρεωτικό με 4 ώρες διδασκαλία (Θεωρία και Ασκήσεις) την εβδομάδα. Οι Ασκήσεις θα γίνονται την ώρα του μαθήματος και θα παραδίδονται στο τέλος της ώρας.
Σημείωση: Κάθε σπουδαστής /-στρια πρέπει να έχει μαζί του, σε κάθε μάθημα, υπολογιστή τσέπης 10 ψηφίων με τριγωνομετρικούς αριθμούς (scientific).
Εισαγωγή - Ιστορικά - Ορισμός. Γη - Δομή και βασικές κινήσεις. Σχήμα και μέγεθος της γης. Επιφάνειες αναφοράς, Γεωειδές, ελλειψοειδές εκ περιστροφής - σφαίρα - επίπεδο. Βασικοί ορισμοί - μονάδες. Μετρήσεις (μηκών, γωνιών, υψομετρικών διαφορών). Μέθοδοι αποτύπωσης. Μέση τιμή - μεταβλητότητα μετρημένων μεγεθών. Συστήματα συντεταγμένων - συστήματα αναφοράς. Γεωδαιτικά συστήματα αναφοράς που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα. Γεωδαιτικοί υπολογισμοί στο επίπεδο - βασικά προβλήματα - εμβαδά - μετασχηματισμοί - συστήματα συντεταγμένων στο επίπεδο. Γεωμετρία της σφαίρας. Υπολογισμοί στην επιφάνεια της γης.
[Ευαγγελία Λάμπρου, Γεώργιος Πανταζής]
Εφηρμοσμένη Γεωδαισία, Εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη 2010]
[Γεώργιος Γεωργόπουλος]
Μαθήματα Γεωδαισίας, ΕκδόσειςΤζιόλα, Θεσσαλονίκη 2016
[Δημήτριος Τσούλης]
Εισαγωγή στην Τοπογραφία, Εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη 2005
Εργαστήριο Γεωδαισίας
Με το ποντίκι πηγαίνετε στο "Εργαλεία" και μετά στο "Εργασίες" για τις εκφωνήσεις των ασκήσεων του μαθήματος.
Το μάθημα είναι υποχρεωτικό με 4 ώρες (Θεωρία και Ασκήσεις) την εβδομάδα. Οι Ασκήσεις θα γίνονται στην αίθουσα και θα παραδίδονται στο τέλος της ώρας του μαθήματος.
Το μάθημα, για το Ακαδημαϊκό Ετος 2020 - 2021, θα διδάσκεται σε δύο τμήματα, με σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Microsoft Teams, ως εξής:
- ΤΜΗΜΑ Α (Από Suchkov έως και Ματθαίου)
Θεωρία : Π. Μήλας (Επίκουρος Καθηγητής Ε.Μ.Π.)
Ασκήσεις : Π. Μήλας (Επίκουρος Καθηγητής Ε.Μ.Π.) - Α. Καραμάνου (Ε.ΔΙ.Π - Δρ. Μηχ.) - Δ. Τσίνης (Ε.ΔΙ.Π.)
ΟΜΑΔΑ στο Microsoft Teams ΓΕΩΔΑΙΣΙΑ Ι ΤΜΗΜΑ Α (2020 - 2021)
- ΤΜΗΜΑ Β (από Μέλλιος έως και Χρονόπουλος)
Θεωρία : Ε. Τελειώνη (Λέκτορας Ε.Μ.Π.)
Ασκήσεις : Ε. Τελειώνη (Λέκτορας Ε.Μ.Π.) - Α. Τσουτσουρα (Ε.ΔΙ.Π.) - Δ. Τσίνης (Ε.ΔΙ.Π.)
ΟΜΑΔΑ στο Microsoft Teams ΓΕΩΔΑΙΣΙΑ Ι ΤΜΗΜΑ Β (2020 - 2021)
Καλούνται οι φοιτήτριες και οι φοιτητές που δεν έχουν πιστοποιηθεί στο ΔΗΛΟΣ365 να φροντίσουν να πιστοποιηθούν, διότι σε αντίθετη περίπτωση ΔΕΝ θα μπορέσουν να εγγραφούν στην αντίστοιχη ομάδα και να παρακολουθήσουν τη διδασκαλία του μαθήματος.
Καλούνται επίσης οι φοιτήτριες και οι φοιτητές που θα παρακολουθήσουν το μάθημα να εγγραφούν στην ιστοσελίδα του μαθήματος στο mycourses χρησιμοποιώντας τον ιδρυματικό τους λογαριασμό.