Είσοδος

Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Μηχανής

Γενικά στοιχεία

 

 
Περιγραφή

Το μάθημα αναφέρεται στις μεθοδολογίες σχεδίασης, ανάπτυξης και αξιολόγησης διαδραστικών υπολογιστικών συστημάτων, τα οποία αλληλεπιδρούν σε σημαντικό βαθμό με τους χρήστες τους. Η βασική συνιστώσα των συστημάτων αυτών είναι ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας τους, επικεντρώνοντας στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό, σκοπός του μαθήματος είναι η επισκόπηση θεωρητικών μοντέλων που αφορούν στην αλληλεπίδραση ανθρώπου υπολογιστή, και η μελέτη των τεχνολογιών, μεθόδων και εργαλείων για τη σχεδίαση και ανάπτυξη διαδραστικών υπολογιστικών συστημάτων.

Οι διαλέξεις θα γίνονται στο Αμφιθέατρο 4 στο Ν. Κτ. Ηλεκτρολόγων, κάθε Δευτέρα στις 09:45-11:30, ενώ τα Εργαστήρια θα γίνονται στα PC Labs στο Ν. Κτ. Ηλεκτρολόγων, κάθε Τρίτη στις 12:45-14:30.

 

Ύλη

Στο πλαίσιο του μαθήματος καλύπτονται τα παρακάτω θέματα:

    1. Μοντέλα Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή 

Γνωστικά μοντέλα ΑΑΜ, μοντέλα επικοινωνίας και συνεργασίας, αισθητήρια αντίληψη, προσοχή και μνήμη, αναπαράσταση και οργάνωση γνώσης, νοητικά μοντέλα, μοντέλα συναισθηματικής κατάστασης χρήστη, κοινωνικά χαρακτηριστικά ανθρώπινης συμπεριφοράς κλπ.

    2. Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Διαδραστικών Συστημάτων

Συσκευές και τεχνολογίες αλληλεπίδρασης, μεθοδολογίες καθολικής και επιμέρους σχεδίασης, ανάπτυξης και αξιολόγησης διεπαφών, μέθοδοι ανάλυσης απαιτήσεων χρηστών και εργασιών, καθορισμού προδιαγραφών ευχρηστίας με έμφαση στους κανόνες και τις οδηγίες ορθού σχεδιασμού διαδραστικών συστημάτων, τεχνολογίες ανάπτυξης διαδραστικών συστημάτων με έμφαση στην ανάπτυξη διεπαφών για τον Παγκόσμιο Ιστό, αξιολόγηση διαδραστικών συστημάτων, τόσο μέσω της ανάλυσης από ειδικούς, όσο και με τη συμμετοχή των χρηστών.  


    3. Σύγχρονες Τεχνολογίες και Εφαρμογές Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή

Τεχνολογίες ανάπτυξης ευφυών διαδραστικών συστημάτων (συστήματα συστάσεων, ανάλυσης δεδομένων χρηστών, προσαρμοζόμενης παρουσίασης περιεχομένου κλπ). Σύγχρονες τάσεις και εφαρμογές αλληλεπίδρασης, όπως τα συστήματα επαυξημένης πραγματικότητας, η εμψύχωση συνθετικών χαρακτήρων, τα συστήματα διασύνδεσης ατόμων με ειδικές ανάγκες, αυτόματα συστήματα διαλόγων κλπ.


Βιβλιογραφία

Βασικό υλικό
1. Εισαγωγή στην Επικοινωνία Ανθρώπου-Υπολογιστή, Ν. Αβούρης, Δίαυλος, 2000 (διανέμεται στο πλαίσιο του μαθήματος).
2. Επικοινωνία Ανθρώπου-Υπολογιστή, A. Dix, J. Finlay, G. D. Abowd, R. Beale, Μ. Γκιούρδας, 2004 (διανέμεται στο πλαίσιο του μαθήματος)
3. Σημειώσεις - Διαφάνειες διαλέξεων.

Επιπλέον υλικό
1. D. Benyon, P. Turner, S. Turner, Designinig Interactive Systems, Addison Wesley, 2005
2. B. Shneiderman, C. Plaisant, Designing the User Interface, 4th Edition, Pearson, 2005.
3. J. Preece, Y. Rogers, & H. Sharp, Interaction Design: Beyond Human-Computer Interaction. New York, NY: John Wiley & Sons., 2002.

Σύνδεσμοι
www.hcibib.org
www.acm.org/sigchi

Εργασίες

 

Η εργασία που θα παραδοθεί θα έχει τη μορφή ιστότοπου. Οι σπουδαστές θα εργαστούν σε ομάδες των τριών ατόμων. 

ΤΕΛΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗΣ & ΑΙΘΟΥΣΕΣ PCLAB 

Επιλογή αρχικής ιδέας εφαρμογής και δήλωση ομάδας

https://goo.gl/xscQfc 

Μπορείτε να δηλώσετε ομάδα ακόμα και αν είστε δυο και η ομάδα σας θα συμπληρωθεί από κάποιον συμφοιτητή σας που έχει δηλώσει μεμονωμένη συμμετοχή. 

Πρώτα δηλώνονται οι ομάδες μέσα από τη φόρμα και στη συνέχεια ο system administrator κάνει αίτηση να ενταχθεί στο project του μαθήματος στον Ωκεανό για την απόκτηση εικονικής μηχανής σύμφωνα με το Guide 1.

ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΗΛΩΘΕΙ ΟΜΑΔΑ, ΘΕΜΑ & ADMINISTRATOR ΣΤΗ ΦΟΡΜΑ Η ΑΙΤΗΣΗ (ΑΠΟ ΤΟΝ ADMINISTRATOR) ΓΙΑ VM ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ.

Όλο το υλικό στην ενότητα Εργασίες -> Εργαστήριο 2018 του mycourses

Σε περίπτωση που δεν έχετε σχηματίσει ομάδα και θέλετε να συμμετέχετε στο εργαστήριο παρακαλούμε συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα: https://goo.gl/QqobX2 

Mέθοδοι αξιολόγησης

Ο τελικός βαθμός υπολογίζεται ως το άθροισμα των βαθμών των γραπτών εξετάσεων και του θέματος. Το άριστα στις γραπτές εξετάσεις είναι 7, ενώ στο θέμα 4.

 

Διδάσκοντες

Γιώργος Στάμου, Αν. Καθηγητής ΣΗΜΜΥ-ΕΜΠ

Γεώργιος-Ανδρέας Σταφυλοπάτης, Καθηγητής ΣΗΜΜΥ ΕΜΠ

Γεώργιος Σιόλας, ΕΔΙΠ ΣΗΜΜΥ-ΕΜΠ

Παρασκευή Τζούβελη, ΕΔΙΠ ΣΗΜΜΥ-ΕΜΠ

Γιώργος Αλεξανδρίδης, Ερευνητής ΣΗΜΜΥ-ΕΜΠ  

Κώστας Καρπούζης, Διευθυντής ερευνών ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ

 


 
Συγχρηματοδότηση
από την Ε.Ε.