Είσοδος

Ιστορία και Θεωρία: Πλευρές του Ελληνικού Μοντερνισμού

Γενικά στοιχεία

 

 
Περιγραφή

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ BAUHAUS

Τα μαθήματα στο Bauhaus άρχισαν την 1η Οκτωβρίου 1919. Εκατό χρόνια μετά το Bauhaus είναι ακόμα επίκαιρο, στις Σχολές Αρχιτεκτόνων και όχι μόνο. Πολλοί πιστεύουν ότι η Σχολή μας μπολιάστηκε από το πνεύμα του, τουλάχιστον μέσα από τις δύο περιόδους διδασκαλίας του Γιάννη Δεσποτόπουλου και από τους μαθητές του. Ο τύπος και η κοινή γνώμη αναφέρονται συχνά σε μια αρχιτεκτονική με ‘στυλ Bauhaus’, στην Αθήνα και αλλού. Ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο για το Bauhaus και την Ελλάδα οργανώθηκε την περασμένη Άνοιξη στην ΑΣΚΤ. Μια έκθεση και πολλές ομιλίες έπονται ως το τέλος του χρόνου. Ποια ήταν τελικά η επίδρασή του στην Ελλάδα; Υπάρχει ελληνικό Bauhaus ?

Το μάθημα Ιστορία και Θεωρία 7: Πλευρές του Ελληνικού Μοντερνισμού θα επιχειρήσει να διερευνήσει αυτό το ερώτημα με στόχο να φωτίσει, με πρωτότυπη έρευνα και κριτική ματιά, τη διαμόρφωση των ιδεών και των πρακτικών της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα αλλά και την πρόσληψή τους από το ειδικό και το ευρύ κοινό. Η κοινή εργασία θα συμβάλει επιπλέον στην οργάνωση μιας ημερίδας με τίτλο ‘Bauhaus 100 ΕΜΠ’ στο τέλος του εξαμήνου στη Σχολή μας.

Ύλη

Διδάσκοντες

Παναγιώτης Τουρνικιώτης

επικουρικό έργο: Νίκη Κογκέλλη, Χρήστος Κρητικός ΥΔ Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

συμμετέχουν (αλφαβητικά): Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος, Ξενοφών Βαλτάς, Λίνα Δήμα, Κωνσταντίνα Κάλφα, Τίνα Καραλή, Ελένη Λιβάνη, Θανάσης Σωτηρίου, Κώστας Τσιαμπάος


 
Συγχρηματοδότηση
από την Ε.Ε.